Lipödem Nedir? Lipödem Hastalığı Belirtileri Ve Etkileri
18.05.2018
12.04.2019
18.05.2018
12.04.2019
- Lipödem Nedir?
- Lipödem Belirtileri Nelerdir?
- Lipödemin Psikolojik Etkileri Nelerdir?
- Lipödem Evreleri Nelerdir?
- Lipödem Egzersiz ve Diyeti Nasıldır?
- Lipödemde Diyet ve Egzersiz Nasıldır ?
- Lipödem Tedavisi Nasıl Yapılır?
Lipödem Nedir?
Lipödem hastalığı, “ağrılı yağlanma sendromu” olarak da bilinir ve genellikle bacakları bazı durumlarda da kolları etkilemekte olan bir rahatsızlıktır. Kol ve bacakların yağlanma ile birlikte oluşturmuş oldukları kronik bir yağ dokusu hastalığı olarak bilinen bir sağlık problemidir.
Rahatsızlığın göstergeleri olarak meydana çıkan belirtiler kalçalarda ve bacaklarda aşırı yağlanma durumu görülmeye başlamaktadır. Vücutta gözlemlenen şişlikler ayak bileğine kadar uzanabilmektedir; fakat bu şişlikler ayaklarda belirtisini göstermez. Bacak bölgesinin dış kısımlarında ve kalçalarda yağ birikintisine bağlı olarak çıkıntılar oluşmaktadır.
Çoğunlukla ergenlik dönemiyle beraber başlayan bu hastalık, birçok kadında görülmektedir. Genellikler ergenlik çağlarındaki dönme itibari ile varlığını göstermeye başladığı görülmektedir. Vücutta oluşmakta olan yağlanma ile birlikte vücutta morarmalar ve ağrı gibi etkenler de görülebilmektedir.
Lipödem Belirtileri Nelerdir?
Bazı hastaların yürümesini engelleyecek dereceye kadar gelebilen lipödemin bazı belirtileri şu şekildedir:
- Genellikle boyun, omuzlar, sırt, karın ve kollarda görülürler,
- Hafif bir parmak basıncıyla kolayca hareket ederler,
- Genellikle küçüktürler,
- Büyürlerse yakındaki sinirlere basınç ya da birçok kan damarı içeriyorlarsa acı verici olabilirler.
Belirtilerinden en belirgin olanı; hasta ya da hasta adayı olan bireyin vücudunda farkında olmadan oluşan morarmalar. Örnek olarak en ufak darbelere karşın vücutta görülebilir derecede oluşan morarmalar oluşmaktadır. Hastanın bu hastalığı ileriki devrelerinde teşhis edememesi durumunda hastanın lenf damarlarının bile ortaya çıktığı görülmektedir. Bu tarz durumlara konulmakta olan teşhis lipölenfödem olmaktadır.
Hastalığın derecesi ise hastadan hastaya farklılık göstermektedir. Bazı hastalarda hafif derecede olurken bazılarında ise yürümeyi engelleyecek boyuta gelebilmektedir. Bir ailede birçok kişide görülmesi oldukça yüksektir. Hastalığın sebepleri arasında hormon bozuklukları ve bazı kronik hastalıklar da sebep olabilir.
Lipödemin Psikolojik Etkileri Nelerdir?
- Etek giyememe,
- Dar pantolon giyememe,
- çizme kullanamama
- En önemli sıkıntılarından olan rahatça spor yapamama
gibi sıkıntılar ile karşı karşıya kalabilmektedir. Hasta bu tip durumlar ile birlikte özgüven problemi ile de karşı karşıya kalabilmektedir.
Lipödem Evreleri Nelerdir?
Lipödem hastalığının 4 evresi bulunmaktadır. İlk evrede hiçbir semptom görülmez. Yalnızca bacaklar şiş ve yağlı görülür. İkinci evrede ise ciltte bazı değişimler oluşur. Üçüncü evrede yağ paketleri şeklinde görünüm oluşur. Son evre olan dördüncü evrede lenf damarlarındaki sorunlar ortaya çıkar. Özellikle son evreye kadar gelen hastalık, kişinin günlük yaşamını zorlaştırır.
Lipödem Egzersiz ve Diyeti Nasıldır?
Hastalar her ne kadar yediklerine dikkat edip diyet yapsa da lipödem görülmeyen bölgelerde incelme olurken görülmeyen yerlerde bir değişiklik olmaz. Egzersiz de aynı diyet gibidir. Bu nedenle diyet ve egzersiz bu hastalıkta yeterli değildir.
Lipödemde Diyet ve Egzersiz Nasıldır ?
Hastaların yediklerine dikkat etmesi, diyet yapması sonucunda lipödem görülmeyen bölgelerde yağ dokuda incelme ve azalma olurken lipödem görülen kısımlarda yağ dokuda azalma olmadığı gözlenmiştir. Aynı şekilde egzersizde lipödemli bölgelerde incelme veya gözle görülür düzelme gözlenmemektedir. Bu sebeple diyet ve egzersiz hastalığın tedavisinde yetersiz kalmaktadır.
Lipödem Tedavisi Nasıl Yapılır?
İlk olarak sorun teşkil eden yağın olabildiğince ayrılması gerekmektedir; fakat lipödemde yağın alınması ile bu sorun ile karşı karşıya olan bir hastadan yağ alınması ile aynı olan bir operasyon değildir.
Lipödem sağlık sorunu ile karşı karşıya olan hastanın yağ alınması lenf damarları ve toplardamar hasarının da olduğu bilinmesi gerekmektedir. Bu işlem esnasında hasarın minimum olması ise en dikkat edilmesi gereken durumlar arasında yerini almaktadır. Bu tarz durum ile karşı karşıya kalmış olan hastanın sadece yağ alınması ile çözümlenmiş olunmamaktadır.
Lipödem rahatsızlığı ile karşı karşıya kalan hastanın estetik görünüş anlamında da çözüme kavuşulabilmesi için de tedavi yapılması gerekmektedir. Hastanın bacağının şekillendirilmesi artı olarak da dokuların da sıkılaştırılması gerekmektedir. Bu rahatsızlığın tedavisi işlemlerinde bölgesel olarak yani bölge bölge tedavi planlaması yapılması hasta için önemlidir.
Henüz yorum yapılmamış.