Saç Ekimi
18.05.2018
06.03.2020
Saç Ekimi
18.05.2018
06.03.2020
Saç Ekimi Nedir?
Saç ekimi, kellik ve saç seyrekliği konusunda şikayetçi olanların farklı yöntemlerle donör bölgelerden kıl köklerinin alınarak şikayetçi olunan alanlara kıl köklerinin ekim yapılmasıdır.
Saç ekimi konusunda temelde 2 yöntem vardır: FUT ve FUE. Bu yöntemlerden en eskisi FUT yöntemi iken bu yöntem gelişerek olumsuzluklarının en aza indirilmesi durumunda FUE yöntemi daha çok önem kazanmaya başlamıştır.
FUE yöntemindeki avantajlar ise; yara izinin neredeyse hiç olmaması, mümkün olduğu kadar fazla saç kökü ve saç naklidir.
Hangi saç ekimi yöntemi olursa olsun bu işlem belli aşamalardan oluşmaktadır. Aşamalar uygulama öncesi, uygulama anı ve uygulama sonrası olarak sınırlandırılabilir.
Saç ekiminin ana aşamaları ise şöyledir:
- Kök alımı,
- Köklerin yerleştirileceği kanalların açılması,
- Saç ekiminin gerçekleştirilmesi.
Saç ekiminde kullanılacak saç kökleri en iyi kişinin başının arkasındaki saçlı deriden alınır. Eğer bu bölge uygun değilse doktor onayladığı takdirde sırt ve göğüs kısmından da kökler alınabilir.
Saç Ekimi Yöntemleri
Tamamen saç kaybı ya da seyreklik sorunu yaşayanlar çok fazla zaman kaybetmeden uzman kadronun bulunduğu uygun bir kliniğe gitmeleri gerekmektedir. Burada doktor ve klinik seçimi ise daha önce yapılmış olan çalışmalara bakmak ve en önemlisi de doktorla birebir iletişime geçmektir. Böylelikle merak ettiklerinizi sorabilir, kafanızdaki soru işaretlerini yok edebilirsiniz. Sizin için en uygun tekniği doktorunuz belirleyecektir. Bu aşamada da sizler doktorunuza tam olarak isteklerinizi ve endişelerinizi belirtmeli ve buna göre en doğru yol izlenmeli.
Saç ekiminde başlıca 2 yöntemi olduğunu belirtmiştik. Her iki yöntemde de saç kökü nakli gerçekleştirilmektedir.
- Her iki teknik arasındaki en belirgin fark FUE (Foliküler Unite Ekstraksiyon) tekniğinde kişinin ense kısmından saç alınan yerde hiçbir şekilde iz kalmamasıdır. FUT yönteminde ise kulak arkasından saç kökü alınması sonrası bir miktar iz kalmaktadır.
- FUT operasyonunda ise kişinin başının arka tarafında yer alan saçlı bölgenin bir kısmı şerit biçiminde kesilerek alınır. Bu şeridin çapı ise ihtiyaç duyulan greft sayısına göre değişiklik göstermektedir. İşlemin ardından bu bölgede iz kalmaktadır. Şerit şeklindeki 1-4 arası kök bulunan greftlere ayrılır ve ekim işlemine hazır duruma getirilir.
FUE Saç Ekimi Yöntemi Nedir?
Donör bölge olarak saçın arka kısmı kullanılır. Ense ve ense civarındaki saç kökleri diğer bölgelere göre daha güçlü olduğu için genellikle donör bölge olarak burası kullanılır. Fakat bu bölgede de saç yoksa vücudun diğer bölgelerinden de kıl kökü almak mümkündür.
Donör bölgeden 0,7-1 milimetrelik mikromotor araçlar yardımıyla tek tek alınır. Alınan kökler seyrek ya da tamamen açık bölgeye ekilir. Ortalama 2500-3500 ararsı greft ekim yapılack alana eklenir. Bu işlemde dikişe gerek yoktur. Ameliyatsız bir yöntem olduğu için donör bölgede gözle görülür iz olması söz konusu değildir.
Lokal anestesi kullanılarak yapılan FUE işleminde ağrı söz konusu olmaz. Bu işlem yaklaşık olarak 5 saat sürmektedir. İşlem sonrasında 1 gün istirahat edilmesi önerilir. Sonraki gün ise rahatlıkla işe gitmek mümkündür. Ekilen saçlar 3 ay sonra çıkmaya başlar ve tamamen çıkması ise 9 ayı bulur.
FUE mi FUT Saç Ekimi Mi?
DURUM | FUE | FUT |
İz Kalması | Belli belirsiz şekilde | 2 kulak arasında şerit halinde |
Greft Kalitesi | İyi | İyi |
Alınabilen Greft Sayısı | Daha fazla | Daha az |
İyileşme Süreci | Daha kısa | Daha uzun |
İyileşme Dönenimde Ağrı | Daha az | Daha fazla |
Traşlama | Var | Yok |
Ekim sonrası egzersiz kısıtlaması | Daha kısa düzeyde | Daha uzun düzeyde |
Şapka kullanımı | Önerilir | Önerilir |
Tekniğin kullanım yaygınlığı | Daha yaygın | Nadir |
Toplanan saç köklerinde ekime uygun olanların sayısı | Daha fazla | Daha az |
Ekim sonrası dinlenme süresi | 3-4 Gün | 2 Hafta |
Greft Sayısı Önemlidir
FUT tekniği ise yine aynı bölgeden elektrikli bir mikromotor yardımı ile çapları 0.9-0.5 mm olan greftlerin tek tek alınmasına dayanan bir metoddur. Bu greftlerin her birinde 1-4 adet kök bulunmaktadır.
Her iki alım metoduda güvenle uygulamak mümkündür. Ancak bazı yönleri ile FUE tekniği FUT uygulamasına kıyasla daha avantajlıdır. Peki, FUE tekniğinin saç ekiminde sağladığı avantajlar nelerdir?
FUE operasyonunda daha küçük boyutlu greft alımı imkan dahilindedir. İnce yapıya sahip olan bu greftler kanallara yerleştirilirken eğim ve yön tayini kolay gerçekleştirilebildiği için bu durum doğal görünüme yardımcı olur.
FUE tekniğinde; greft alımına başlamadan önce saçların tamamının kısaltılması gerekmektedir. FUT tekniğinde ise sadece çıkarılacak olan şerit şeklindeki bölümün inceltilmesi yeterlidir. Yine de sağladığı diğer avantajlar nedeniyle FUE tekniği; günümüzde daha çok tercih edilen alım metodudur. Ancak saçlarında bu işlemi istemeyen hastalar da FUT tekniği tercih edilebilir. Sakal ekimi için de aynı yöntemler uygulanabilmektedir.
ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi (NLM), 50 yaşın üzerindeki erkeklerin %50'sinden fazlası büyük bir ölçüde erkek tipi kellik etkilenecektir. [1]
Köklerin alımından sonraki aşama saç kaybı olan bölgeye kanal açılmasıdır. Bu gayeyle hastaya lateral slit yöntemi yapılır. Lateral slit yöntemi özel olarak üretilmiş kesici uçlarla gerçekleştirilir. Kullanılan bu mini cerrahi neşterler,açılan kanalların normal anatomiye uygun şekilde olmasına olanak verir. Açılan bu kanallar greftlerin yeni yuvalarına istenilen ve gerekli olan yatay açılarla yerleştirilmesini sağlar.
Saç Ekiminin Yan Etkileri Var mı?
Her tıbbi işlemde olduğu gibi saç ekiminde de bazı yan etkiler olabilir.
- Kanama bulguları,
- Hafif şişlik,
- Enfeksiyon riskleri,
- Dolaşım bozuklukları,
- Göz çevresinde morarma,
- Saçın çıkarıldığı veya implante edildiği deri bölgesinde hafif bir kabuk,
- Ekim yapılan bölgelerde hissizlik,
- Kaşıntı.
Alınabilen maksimum greft sayısına uygun sayıdaki kanal açımı tamamlandıktan sonra, sıra artık köklerin kanallarına ekilmesine (yerleştirilmesine) gelir. Ekim tamamlandıktan sonra hastanın alım ve ekim bölgesine sargı uygulanır. Hasta bandajlı bir şekilde taburcu edilir.İşlemden 4 gün sonra bandajın açılması doktorunun kontrolünde gerçekleştirilir. 5-7 günlük bir saç yıkama döneminden sonra ekim yapılan bölge normal görünümüne kavuşur.
Ekimden sonraki ilk 1 veya 2 ay ekilen köklerin saç gövdeleri dökülebilir. 3. aydan itibaren hasta yeni saçlarının çıkmaya başladığını deneyimler. Ekimi takip eden ilk 6 aylık dönemde saçların sayıca büyük bir kısmı çıkmış olur. İkinci 6 aylık periyotta geri kalan saçlar çıkar ve hasta son görümüne 12-14 ay gibi bir zaman zarfında kavuşmuş olur.
Saç ekimi tekniği bugünün koşullarında gayet rahat ve neticeleri de bir o kadar memnun edici bir uygulama olmakla beraber, operasyonun kesinlikle anestezi uzmanının yer aldığı ameliyathane koşullarında, steril araçlarla tecrübeli bir ekip ve özellikle de estetik cerrahi uzmanının önderliğinde yapılması hayati öneme sahiptir.
Saç Ekimi, günümüzde kellik problemine en kesin çözümdür.
Güzellik ve çekicilik dendiğinde ilk akla gelen unsurlardan birisi değildir saçlarımız. Oysa gerçekte ister erkek ister kadın cinsiyet olsun saçımızın sağlığını, şeklini, rengini en önemlisi de varlığını çok önemseriz. Erkeklerde olduğu gibi kadınlarda saç ekimi de önemsenmektedir. Saçlarımızın görünümümüzdeki bütünlüğü tamamladığı asla yadsınamaz. Saç kaybı yaşayanların sayısı hiçte az değildir.
Saç Dökülmesinin Nedenleri
- Saç kaybının yapısal,
- hormonal,
- saç veya saç derisi hastalıkları gibi çeşitli nedenleri olabilir.
Saç kaybı ve kellik kalıcılık arz ettiğinde kişi kaybolan saçlarının yerine yenilerini koymanın yollarını arar. Kişi bu eksikliği bazen peruk veya protez gibi geçici ve son derece konfordan yoksun bir seçim ile bazen ise saç ekim gibi tıbbi ve kalıcı bir yöntemle gidermeye çalışır.
Günümüzde tam veya kısmi kelliğin tedavisi dendiğinde, tek geçerli ve kalıcı tedavi yöntemi saç ekim yöntemidir. Saç ekimi ülkemizde ve dünyada 20 yıldan daha uzun geçmişi olan bir işlemdir. Yıllar içerisinde edinilen tecrübeler artmış ve bu zeminde teknikler oldukça geliştirilmiş durumdadır.
Saç ekim teknikleri artık bu konu ile ilgilenen herkesin vakıf olduğu, oldukça bilgilendiği bir noktaya gelmiştir. Saçların nereden alındığı nereye nakledildiği, ekim sürecinin ne kadar sürdüğü, ekim sonrası dönemde hangi durumlarla karşılaşıldığı… Bu konuların hepsi artık hem uygulayıcı hem de hasta için bilinmezliğini yitirmiş durumdadır.
Söz konusu olduğunda artık hasta ve ekim arasında ön hat doğallığı, muayene olan kişiden en fazla ne kadar saç kökü alınabileceği alınan greft çaplarının en fazla ne kadar olabileceği ve ekimleri esnasında bu köklere verebilecek açının doğala ne kadar yakın olabileceği gibi daha ileri ve detay konuların bilgi aktarımları söz konusu hale gelmiştir. Zira saç ekiminde ana tema değişmemektedir. Saçlar, saçların yoğun olduğu ense bölgesinden (başın arkasında iki kulak arasında kalan alan) alınır ve eksik olan ön veya tepe bölgeye ekilir. Oysa günümüzde, artık önemsenen konular, işlemden sonraki sürecin ne kadar konforlu geçeceği, sonucun ne kadar doğal görünümlü olacağı noktasında yoğunlaşmaktadır. Saç ekimi fiyatları ise kaliteye ve uzmanlığa göre değişebilmektedir.
Sonucun doğal olmasını sağlayan çok etken vardır. Alım yapılan greftlerin çapının mümkün olduğu kadar küçük olması, açılan kanalların küçüklüğü ve kanal açılarının doğala en yakın yani dar açılı olması, ekim yapılırken mümkün olan en dar açıyla ve hastanın mevcut saçlarının yönlerinin referans alınarak ekilmesi doğallığı getirecek olan unsurlardır. Tüm bu detayların yorumlanması ise tecrübe gerektirir.
Saç ekimi talebi ile gelen hastanın çok iyi değerlendirilmesi gerekir. İhtiyacın olup olmadığı, kendisine ekim yapılıp yapılamayacağı ve yapıldığı takdirde hastanın beklentisi ile sonucun korelasyon (orantısal uyumluluk) gösterecek olması önemlidir.
Saç Ekimi Nasıl Yapılır?
Saç ekimi, ameliyathane şartların da lokal anestezi ve sedasyon (anestezide uyku hali oluşturularak hastanın rahatlamanın sağlandığı yöntem. lokal anesteziye destek amacıyla kullanılır) altında uzman doktorlar ve ekipleri tarafından gerçekleştirilmelidir. Ameliyathane ve sterilizasyon şartlarının sağlanması büyük önem taşımaktadır.
- Bir mikromotorlu keskin başlık ile greftler donör bölgeden tek tek alınır.
- Greftler alımında mümkün olan en küçük motor uçları kullanılmalıdır. Bu sayede alım bölgesinde tahribat olması engellenecek ve ekim alanında doğal görünüm sağlanmış olacaktır.
- Alınabilecek olan greftlerin sayısı, donör bölgesindeki saç yoğunluğu ve saçın kalitesi ile paralellik gösterir. Ayrıca bu saçların koyu renk, kalın ve dalgalı olması da sonucu olumlu etkiler.
- Greft alımı bittikten sonra greftler PRP (Platelled Rich Plazma) yöntemi kullanılarak hastanın kendi kanından hazırlanan PRP sıvısının içinde bekletilir.
- Hücre yenilenmesini destekleme özelliği olan bu sıvının bir kısmı ise ekim yapılacak olan alana enjekte edilerek ekim sonrası için saç ve saçlı deriye destek sağlanır. Uygulanan PRP yara iyileşmesini hızlandırdığı gibi ekilen saçların kalitesini ve ekildiği bölgeye tutunma oranlarını arttırır.
- Elde edilen sayı göz önünde bulundurularak saçsız olan bölgeler için doğru planlama yapılır. Bu aşamada en önemli nokta ön hat çizgisidir. Saçlı derinin ön hat çizgisi, ekime doğallık imajını verecek olan en önemli unsurdur. Bu sınır yeniden şekillenirken opsiyonel olarak tıraşsız saç ekimi yaptırmak isteyen kişinin beklentisi de öğrenilmeli; ancak doğru anatomik kurallara mutlaka sadık kalınmalıdır. Kişinin yaşı, kemik yapısı ve elde edilen greft sayısına uygun ön hat çizimi gerçekleştirilmeli ve bu hatta sadık kalınmalıdır.
- Bir sonraki aşama ‘ekimin gerçekleştirileceği kanalların’ açılması aşamasıdır. Kanallar ‘Lateral Slit’ adı verilen ince uçlu bir neşter ile açılır. Bu slitlerin uçları özel olarak dizayn edilmiştir ve sahip oldukları şekil özelliği, yatay olarak kanallar açılmasına olanak tanır. Kanalların bu slitler ile açılması saçın doğala yakın dar açılarla ekilebilmesini sağlar. Bu özellik saç ekiminin doğal görünmesine neden olacak unsurlardan bir tanesidir.
PRP Saç Ekimi
Bir süreliğine PRP sıvısı içerisinde beklemeye alınmış olan greftler bu kanallara büyük bir özenle yerleştirilir. Ekim bittiğinde hastanın greft alınan bölgesi ve ekim yapılan bölgesi sargı ile kapatılır. Hasta aynı gün taburcu edilir. Sargısı 4 gün sonra doktor kontrolünde açılır ve ilk saç yıkaması yapılır. İlk yıkamanın sağlık personeli tarafından yapılması tedirginliği ortadan kaldırır ve hasta doğru bir şekilde tecrübelendirilmiş olur. Hastanın evde uygulamaya devam edeceği 3-5 günlük bir yıkamanın sonunda, mevcut küçük kan pıhtıları ortamdan uzaklaşır. Ekimden sonra ki ilk hasta günlük yaşantısına geri dönebilir. Çalışmasında tıbben sakınca yoktur. Görsellik gerektiren pozisyonlarda ise kişi 3-5 günlük istirahatın ardından işine rahatlıkla dönebilir.
Saç Ekimi Sonuçları
Ekimden sonra ki ilk 2 ay, ekilen saç köklerinin kıl gövdeleri dökülür. 3. aydan itibaren yeni kıl gövdeleri uzamaya başlar. 6. ayın sonunda yeni saçlar %70-80 oranında çıkmış olur. Geriye kalan ve toplamda %90-99 oranını tamamlayacak olan saçlar ise ikinci 6 aylık dönemin sonunda çıkmış olur. Hasta saçlarının çıkmaya başladığı dönemde destek ürünleri ile saçlarına bakım yapabilir. Çıkmış olan saçlar doğası gereği uzar ve kalıcıdır.
Birinci yılın sonunda gerek görülürse ve hastada talep ederse ikinci bir saç ekimi yapmak mümkündür. Genellikle gerek olmasa da, bazı hastalarda elde edilebilen greft sayısı sınırlı olduğu için ikinci bir ekim uygun olabilir. Seçilmiş vakalarda vücudun göğüs veya sırt bölümünden alınan kıl köklerinin kullanımı ile ihtiyaç duyulan greft sayısına ulaşılması sağlanabilir.
Tüm bu aşamaların değerlendirilmesinin doğru planlaması ve her hastaya özel olarak uygulanabilmesi teknik bilgi ve daha da önemlisi, deneyim gerektirir.
Saç ekim işlemi yaptırmak isteyenlerin, ekim yaptıracağı uzman kadroyu tercih etmeden önce;
- ekibin mevcut tecrübesini,
- ekim yapılacak ortamın sterilizesini,
- ameliyathane şartlarının sağlanıp sağlanmadığını,
- ekimden sonra 1 yıl sürecek olan sonuç alma döneminde yeterli bilgilendirme ve temas desteği alıp alamayacağını
iyi değerlendirilmesi gerekir. Tüm bu bilgiler sonuçtan duyulacak memnuniyet oranını arttıracak son derece önemli unsurlardır. Doç.Dr. Hayati Akbaş yönetiminde FBM Tıp Merkezi'de sizlere hizmet vermektedir.
Kellik Engellenebilir veya Önlenebilir mi?
Kelliğin farklı nedenleri olabilir; eğer bazı maddesel eksikliklerden kaynaklanıyorsa (vitamin, mineral, enzimatik faktör, kan değerleri eksikliği gibi) Ne yazık ki erkek tipi kellik, genetik bir özellik olduğundan onu engellemenin bir yolu şuan için bulunmamaktadır.
Referanslar
[1] U.S. National Library of Medicine (2019). Androgenetic Alopecia. https://ghr.nlm.nih.gov/condition/androgenetic-alopecia
Saç Ekimi Süreci
Saç Ekimi Hakkında Sık Sorulan Sorular
-
Kahraman29.04.2017
-
Prof. Dr. Hayati AKBAŞ 29.04.2017
-
Sadık korkmaz09.07.2017
-
Prof. Dr. Hayati AKBAŞ 10.07.2017
-
İlyas Aydıntaş14.07.2017
-
İlker Yağcı15.07.2017
-
Salih Özenç18.07.2017
-
Ertuğrul Ertekin22.07.2017
-
Mesut Arslan02.09.2017
-
Prof. Dr. Hayati AKBAŞ 05.09.2017
-
Yusuf ÖZPETEKGİL05.09.2017
-
Prof. Dr. Hayati AKBAŞ 05.09.2017
-
Mahmut Çınar04.10.2017
-
Prof. Dr. Hayati AKBAŞ 04.10.2017
-
Yıldırım Beyaz10.10.2017
-
Prof. Dr. Hayati AKBAŞ 10.10.2017
-
Mahmut Çelik17.10.2017
-
Mustafa Uğur Gezgin18.10.2017
-
Prof. Dr. Hayati AKBAŞ 18.10.2017
-
Yurdakul19.10.2017
-
Prof. Dr. Hayati AKBAŞ 19.10.2017
-
Faik Aksoy21.10.2017
-
Prof. Dr. Hayati AKBAŞ 21.10.2017
-
Arzu Özdemir08.11.2017
-
Prof. Dr. Hayati AKBAŞ 09.11.2017
-
Engin Uzbey08.11.2017
-
Prof. Dr. Hayati AKBAŞ 09.11.2017
-
Salim Namlı28.11.2017
-
Prof. Dr. Hayati AKBAŞ 29.11.2017
-
Nermin Çabuk03.01.2018
-
Prof. Dr. Hayati AKBAŞ 06.01.2018
-
Semih Bilgiç10.01.2018
-
Prof. Dr. Hayati AKBAŞ 13.01.2018
-
Yaşar Akdeniz19.01.2018
-
Prof. Dr. Hayati AKBAŞ 19.01.2018
-
Burak Ay06.02.2018
-
Prof. Dr. Hayati AKBAŞ 07.02.2018
-
Hikmet arslan15.02.2018
-
Prof. Dr. Hayati AKBAŞ 17.02.2018
-
Halil Tat01.03.2018
-
Prof. Dr. Hayati AKBAŞ 01.03.2018
-
Zehra03.03.2018
-
Prof. Dr. Hayati AKBAŞ 07.03.2018
-
Furkan Tepeli06.03.2018
-
Prof. Dr. Hayati AKBAŞ 07.03.2018
-
Beyza Yıldırım08.03.2018
-
Prof. Dr. Hayati AKBAŞ 10.03.2018
-
Emre Yılmaz13.03.2018
-
Prof. Dr. Hayati AKBAŞ 13.03.2018
-
Eren Şaşkın19.03.2018
-
Prof. Dr. Hayati AKBAŞ 19.03.2018
-
Cennet Yurdakul21.03.2018
-
Prof. Dr. Hayati AKBAŞ 21.03.2018
-
Batuhan Kılıç30.03.2018
-
Prof. Dr. Hayati AKBAŞ 31.03.2018
-
Abdullah Karakuş03.04.2018
-
Prof. Dr. Hayati AKBAŞ 04.04.2018
-
Yasin Paslanmazgil09.04.2018
-
Prof. Dr. Hayati AKBAŞ 09.04.2018
-
Sinan Kaymak18.04.2018
-
Prof. Dr. Hayati AKBAŞ 18.04.2018
-
İsmail Ok23.04.2018
-
Prof. Dr. Hayati AKBAŞ 24.04.2018
-
barış05.05.2018
-
Prof. Dr. Hayati AKBAŞ 05.05.2018
-
Ömer kara18.06.2018
-
Prof. Dr. Hayati AKBAŞ 19.06.2018
-
Ozan24.11.2018
-
Prof. Dr. Hayati AKBAŞ 30.11.2018
-
Ilgın11.04.2019
-
Prof. Dr. Hayati AKBAŞ 13.04.2019
-
Polat16.04.2019
-
Prof. Dr. Hayati AKBAŞ 18.04.2019
-
Cengaver25.04.2019
-
Prof. Dr. Hayati AKBAŞ 01.05.2019
-
Tarkan Tarık27.04.2019
-
Prof. Dr. Hayati AKBAŞ 01.05.2019
-
Tolga08.05.2019
-
FBM ESTETİK 09.05.2019
-
Faruk26.05.2019
-
FBM ESTETİK 27.05.2019
-
Turgut Polcu26.05.2019
-
FBM ESTETİK 27.05.2019
-
Kamil07.06.2019
-
FBM ESTETİK 07.06.2019
-
Osman08.06.2019
-
FBM ESTETİK 08.06.2019
-
Doğan11.06.2019
-
FBM ESTETİK 11.06.2019
-
Harun14.06.2019
-
FBM ESTETİK 14.06.2019
-
Hafize28.06.2019
-
FBM ESTETİK 02.07.2019
-
Şamil08.07.2019
-
FBM ESTETİK 08.07.2019
-
Can Küçük15.07.2019
-
FBM ESTETİK 15.07.2019
-
Ayberk25.07.2019
-
FBM ESTETİK 25.07.2019
-
Mahmut Tence01.08.2019
-
FBM ESTETİK 01.08.2019
-
Yusuf Mertoğlu09.08.2019
-
FBM ESTETİK 19.08.2019
-
Muhammed Emin19.08.2019
-
FBM ESTETİK 19.08.2019
-
Orhan12.11.2019
-
FBM ESTETİK 12.11.2019
-
Doğan Arslan14.05.2020
-
FBM ESTETİK 19.05.2020