Rinoplasti Ameliyatı Öncesi ve Sonrasında Bilinmesi Gerekenler
03.04.2019
23.05.2019
03.04.2019
23.05.2019
- Rinoplasti Nedir?
- Rinoplasti Ameliyatı Nasıl Yapılır?
- Açık Teknik Mi Tercih Edilmeli Kapalı Teknik Mi?
- Rinoplasti Ameliyatı Öncesi Süreç
- Rinoplasti Ameliyatı Sonrası Süreç
- Burun Temizliği Nasıl Olmalı?
- Rinoplasti Sonrası Şişlik Ne Zaman Geçer?
- Rinoplasti Sonrası Burun Şekli Ne Zaman Oturur?
Rinoplasti Nedir?
Doğuştan gelen nedenlerden dolayı burunda meydana gelen şekil bozuklukları ya da kişiyi mutsuz eden burun görünüşü düzeltme amaçlı yapılan ameliyata rinoplasti (burun estetiği) denir.
Dünyada çok sık uygulanan ve düşük riskli bir ameliyattır. Kadın erkek herkesin yaptırabileceği bu ameliyatın tavsiye edilen yaş sınırı ise 18’dir.
Rinoplasti Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Rinoplasti ameliyatının kapalı ve açık olarak 2 farklı tekniği bulunmaktadır:
Kapalı Rinoplasti (Burun Estetiği)
Kapalı rinoplasti de kendi içinde iki gruba ayrılmaktadır:
- İlk grupta burun ucu kıkırdakları görülmeden, burun kanat kıkırdağının üstünden 3-5 mm aralığında bir parça çıkartılır. Burun kemikleri alınıp kemikler daraltılır. Ameliyat süresi ise 1 ya da 2 saattir. Bu tekniğin sonuçları ise daha az kontrollüdür.
- İkinci grupta ise burun ucu kıkırdakları delikler içinden doğrultulur. Açık teknikler kullanılır ve burun kemeri alındıktan sonra burun ışıkları rekonstrükte edilir.
Açık Rinoplasti (Burun Estetiği)
Açık rinoplastide ise tamamen cerrahi müdahale devreye girer. Burun ucu açılarak yukarı kaldırılır ve tüm sorunlar daha gözle görülür bir hal alır.
Açık Teknik Mi Tercih Edilmeli Kapalı Teknik Mi?
Bu aslında tamamen cerrahınıza bağlıdır. Burun yapınız cerrah tarafından iyice tespit edildikten sonra en uygun olan teknik uygulanacaktır. İki teknikteki en büyük fark ise kapalı teknikte açık tekniğe göre morluk ve şişliklerin daha az olmasıdır.
Rinoplasti ameliyatı öncesi hastanın tıbbi bir sağlık taramasından geçirilmesi ve ameliyat için gerekli olan tahlillerin yapılması gerekmektedir ki ameliyat sürecinde yaşanabilecek olan kötü bir olayla karşı karşıya kalınmamalı.
Rinoplasti Ameliyatı Öncesi Süreç
- Ameliyata girilmeden önce soğuk algınlığı nezle, ya da grip tarzında bir rahatsızlık durumu var ise bu tarz durumlar ameliyatı engelleyebilmektedir.
- Daha önce geçirmiş olduğunuz hastalıklar ve cerrahi operasyonlar hakkında bilgi almak isteyecektir. Önemli ya da önemsiz her bilgiyi vermeniz büyük önem taşımaktadır.
- Anestezi kontrolü sırasında sizin için önemsiz bir durum cerrahınız için önemli bir ayrıntı olabilmesinden dolayı size önemsiz gibi görünebilse de her bilgiyi ameliyatı gerçekleştirecek olan uzmanla paylaşmakta fayda var.
- Hastanın rutin kullandığı ilaçları var ise bunları muayene sırasında uzman ile paylaşmalı ve bu süreçte yapılması gerekenler hakkında bilgi edinilmelidir. Anestezi uzmanı ile ameliyat hakkında konuşmaya gitmeden önce ilaçlarınızın kutularını da yanınızda götürebilir ya da rahatsızlığınızın tam olarak ne olduğunu detaylı bir şekilde açıklayabilirsiniz.
- Ameliyat öncesinde kesinlikle kanın akışkanlığını sağlayacak olan ilaçlar ya da gıda kullanılmamalıdır. Ameliyattan yaklaşık 10 gün kadar önce kan sulandırıcı ilaçların kullanımı kesilmelidir ki ameliyat esnasında yaşanabilecek olan riskler ortadan kaldırılsın.
- Bitki çayların bir kısmında kan sıvılaştırıcı bir özelliği olmasından dolayı da ameliyattan bir hafta kadar önce bitki çayı kullanımı da kesilmelidir.
- Kadınların regl dönemleri estetik ameliyatı engelleyici bir durum değildir fakat bu durumun tam olarak engel olup olmadığına karar verecek olan kişi yine anestezi uzmanınızdır.
- Sigara kullanımı yaranın iyileşme sürecini geciktiren bir alışkanlık olmasından dolayı sigarayı da operasyon öncesinde bırakmada fayda vardır. Hemen hemen tüm ameliyatların öncesinde bu maddelerin kullanımı kesilmelidir. Saç ekimi öncesinde bırakımında bile fayda sağlayan bir girişim olacaktır.
- Ameliyata girmeden en az 6 saat önce yeme içme bırakılarak aç kalmak gerekmektedir.
Rinoplasti Ameliyatı Sonrası Süreç
- Ameliyat sonrasında genelde hastalarda ağrı olmamaktadır; fakat bazı hastalarda küçük ağrılar görülebilmektedir. Bu süreçte hastaya ağrı kesici tedavisi uygulanmaktadır.
- Ameliyat sonrasında hastalarda iki gün kadar burun tıkanıklığı görülmektedir. Burun tıkanıklığı olmasından dolayı hastalar ağızlarından nefes alıp vermeye başlarlar bu da hastanın boğazında sürekli bir kuruluk yaşanır. Boğaz kuruluğunun hastaları rahatsız etmemesi için bol bol sıvı gıda takviyesi yapılmalıdır.
- Yaklaşık 6 saat kadar yataktan kalkmamak gerekmektedir. Bunun nedeni ise anestezinin etkisinin geçememiş olmasından dolayı baş dönmesi ve göz kararması ihtimalleridir.
- Yaklaşık olarak 15 gün yüksek yastıklarda yatılmalı, başı eğmekten kaçınmalı ve yatarken de mümkün olduğunca düz yatılmalıdır.
- Açık ameliyatta burnun ucuna dikiş atılır. Bu dikişler ise ameliyattan 1 hafta sonra cerrah kontrolünde alınır. Bu aşamadan sonra burnunuza bir bant yapıştırılır ve 1 hafta sonra bantı kendiniz çıkarabilirsiniz.
İlk Gece
Burun ameliyatı bittikten hemen sonra hasta ilk 2 gece başını yastık ile destekleyerek yani mümkün olduğunca dik bir şekilde uyuması gerekmektedir. Bu şekilde yapılan uygulama ile hastada ödem oluşma riski en aza indirilmektedir.
İlk 4 ay ya da 6 ay süresince gözlük kullanılmayabilir. Basketbol, voleybol, futbol gibi top ile yapılan aktivitelerden uzak durulması hastanın yararına olacaktır. Hastanın burnuna alacağı bir darbe sonucunda burunda büyük bir risk meydana gelmesinden dolayı hasta bu konuda kesinlikle bu uyarıyı dikkate almalıdır.
Kendinizi Güneşten Koruyun
En az 90 gün yani 3 ay süresince burun bölgesini güneşin zararlı ışınlarından korumak gerekmektedir. Güneş ışıklarından korunmak için yüksek faktörlü güneş kremlerinden kullanılmalıdır ya da burnu koruyucu bir şapka kullanımı ile güneşe çıkılmalıdır. Bu süreçte güneş ışıklarından dolayı kalıcı renk değişiklikleri meydana gelebilmektedir. Havuzdan denizden ve sauna gibi ıslak ve nemli ortamlarda olmaktan kaçınılmalıdır.
Burundaki şekil bozulmaları sağlayacağı gibi burun içinde iltihaplanmaya kadar yol açabilir. Havuz suyunda yer alan klor hassas burun dokularının tahriş olmasına yol açabilmektedir. Yine aynı şekilde aşırı sıcakta burun dokusuna ya da dikişlere zarar verebileceği gibi yaranın iltihaplanmasına neden olabilir. Bu durumda yaranın iyileşme sürecinde rol oynayabilmektedir.
Özellikle havuza ya da denize dalış yapmak burunda şekil bozukluklarına neden olabilecek bir davranış olmasından dolayı bu tarz girişimlerde bulunulmamalıdır. Estetik ameliyatından 4 ya da 5 ay kadar süre ile yapılan bu aktivitelerden vazgeçilmesi gerekmektedir.
Zararlı Alışkanlıklarınızdan Uzak Durun
Alkol ve sigara gibi alışkanlığı olan hastalar da iyileşme sürecinde bu maddelerden uzak durmalıdırlar ki dikişlerin iyileşme süresinde uzama meydana gelmesin. Alkol ve sigarada yer alan maddeler dokuların yenilenmesine izi vermezler bu durumda hastalarda sıkıntı doğurabilir.
Burun Temizliği Nasıl Olmalı?
- Burnu temizleme de yine aynı şekilde nazik davranılmalıdır.
- Eski alışkanlıklardan vazgeçilmelidir. Sümkürerek yapılan burun temizliğinden uzak durulmalıdır.
- İlk 2 hafta boyunca uzmanınız tarafından burun temizliği konusunda verilen okyanus suyu ile burun temizlenmelidir.
Okyanus suyu ile uygulanan bu yöntem hem burun içinin nemlenmesini sağlar hem de burun tıkanıklığının giderilmesini sağlar. Burun içine kulak çubukları yardımı ile temizlik yapılması hastanın acı çekmemesini sağlar. Ağızda uzun süre çiğnenmeden yenen yiyeceklerden uzak durulması gerekir. Yüz gençleştirme ameliyatında olduğu gibi yüz kaslarının çok fazla hareket etmemesi sağlanmalıdır ki iyileşme sürecinde sıkıntılar yaşanmasın.
Rinoplasti Sonrası Şişlik Ne Zaman Geçer?
Belirgin şişliklerin geçmesi genel olarak 1 ay kadar sürer. Bu süreç ise hastadan hastaya değişmektedir. Fakat şişlik ve morlukların en zirve dönemleri ameliyattan 1 gün sonrası ve 1 haftalık süreçtir. Bu aşamada göz altlarında morluklar oluşacak ve burun etrafında da şişlikler görülecektir. Ameliyat sonrasında ödem dediğimiz şişliklerin geçmesi ise birkaç ayı bulabilir.
Rinoplasti Sonrası Burun Şekli Ne Zaman Oturur?
Yaklaşık 2 ay içinde ameliyat sonrası komplikasyonlar gözle görülür şekilde azalır. Fakat burun yapısının tam olarak oturması için 1 yıl kadar süre geçmelidir.
Rinoplasti Ameliyatı Öncesi ve Sonrasında Bilinmesi Gerekenler Yorumları
Rinoplasti Ameliyatı Öncesi ve Sonrasında Bilinmesi Gerekenler için Yorum Yapın