Profesyonel Cilt Bakımı
18.05.2018
21.12.2024
Profesyonel Cilt Bakımı
18.05.2018
21.12.2024
Bütün canlı ve yaşayan yapılarda olduğu gibi ciltte de bir yapım-üretim, bir de yıkım-tüketim süreci söz konusudur.
Cilt Bakımı Nedir?
Cilt bakımı ifadesi genel bir terimdir. Cildin temizlenmesi ve yaşlanma karşıtı bakımlarının her ikisini birden ifade eder.
Cilt içinde barındırdığı özel yapılar sayesinde yağ ve ter gibi salgılar üretir. Görevini tamamlayan dermal hücreler (cilt hücreleri) yüzeyde ölü hücre tabakası oluşturur. Cilt hücresinin yaşamak için çeşitli vitaminler, mineraller, polipeptit (proteinler) ve enzimatik katalizörler gibi kaynaklara ihtiyacı vardır. Her tüketim gibi cilt faaliyetleri de artık maddelere neden olur.
Cilt Bakımı Nasıl Olmalı?
Cildin bakımı ve desteği bu alt başlıkların tamamına cevap vermelidir.
- Elastin ve kolajen gibi yapı taşları güçlendirilmeli,
- Dermal hücrelerin ihtiyaç duyduğu tüm yaşamsal maddeler ve su yerine konmalı,
- Aşırı olsun olmasın tüketim ve üretim artıkları temizlenmeli ve ortamdan uzaklaştırılmalıdır.
Yeni bir cilt hücresinin derinde üretildikten sonra cildin en dıştaki seviyesine kadar, yaşayarak ilerlemesi, yaşlanması ve ölü cilt hücresi haline gelmesi yaklaşık olarak 1 ay sürer. Dolayısı ile cilt bakımları normal bir ciltte bile ayda bir tekrarlanmalıdır ki, cilt ölü hücrelerden arındırılsın. Aşırı yağlı, sivilce ve siyah nokta üretmeye meyilli ciltlerde bu süre daha kısa tutulmalıdır.
Cilt bakımları esnasında kullanılacak ürünlerin bireye uygun seçilmesi çok önemlidir. Ürün seçimi kişinin cilt tipine uygun yapılmalıdır. Cilt tipi tayinini isabetli yapmak cilt bakımının püf noktasıdır. Pek çok uygulayıcı cildin normal, kuru, yağlı, karma ve hassas hallerini bilir. Tecrübeli cilt profesyoneli ise bu tiplerin ara gruplarına da hakimdir. Cilt bakımının başarısını bu tespit belirler. Çünkü en basit ifadeyle bir cilt hem yağlı hem nemsiz hem de hassas olabilir.
Pratikte ise cilt bakımı ana hatlarıyla; hazırlık temizliği, peeling, buhar tatbiki, derin temizleme, canlandırma, ürün tatbiki aşamalarından oluşur. Cilt bakımına, cildin makyaj malzemesinden ve çevresel artıkların temizlenmesi ile başlanır. Peeling aşaması, granüllü (parçacıklı) bir dermakozmetik malzemeyle cildin ölü derisinin temizlendiği aşamadır. Sonra kişiye özgü değişebilen sürelerde, buhar tatbiki ile cilt derin temizliğe hazırlanır. Yumuşayan cildin akne, komedon ve ölü hücre temizliğine devam edilir. Bu aşamada ve canlandırma aşamasında profesyonel cilt bakım ünitelerinden faydalanılabilir. Son aşama kişinin ihtiyacına uygun seçimlerle onarım yenileme ve anti-aging amaçlı ürün tatbiki aşamasıdır.
İyi bir cilt bakımı, aynı oturumda, doğru seçilmiş ürün ve maskelerin kullanımıyla, yüzseyel ve derin temizlik, nem dengesi veya dengesinin kurulması, gözenek sıkılaştırma ve anti-aging bakımların tamamını hedef alabilir.
Farklı cilt tipleri farklı çözümler gerektirir. Bazı ciltler neme muhtaçken bazıları fazlaca yağlıdır. Bir diğer cilt tipi vardır ki herhangi bir gruba dahil edilemez ve karma cilt ünvanı ile çok daha özel çözümler bekler. Haliyle bu karmaşa tedavi basamaklarına da yansımaktadır. Medikal bir destek mi almalı yoksa sabah kuşaklarındaki tariflerle aktarlara mı koşmalı?
Peeling Nedir, Nasıl Yapılır?
Peeling sorma anlamına gelen bir sözcüktür. Kimyasal Peeling ve Lazer destekli yapılan peeling olmak üzere iki çeşittir. Amaç cildin üst tabakasında hafif bir soyma etkisi yaratarak daha canlı bir cilt görünümüne sahip olmaktır. Seanslar halinde yapılması gereken bu tedaviye soruna göre başka tedaviler de ilave edilebilir.
Lazerle Ciltteki Hangi Sorunlara Destek Olunabilir?
Erbium ve Karbondioksit Fraksiyonel lazer ile peeling ve ince kırışıklık tedavisi yapılabilmektedir. Yine Erbium lazer ile ufak çaptaki benlerden kurtulunabilir. Pulse dye lazer ile telenjektazi adı verilen kılcal damar genişlemesine ve doğum lekelerine çözüm olunmaktadır. NdYAG lazer desteğiyle de cilt tonunda dengeleme ve gözenek sıkılaştırma yapılabilmektedir.
Prp ve Mezoterapi Nedir?
PRP (Trombositten zengin sıvı) hastadan alınan belirli miktardaki kanın santrifüj işleminden geçirildikten sonra plazma kısmına verilen isimdir. Sadece enjeksiyon şeklinde uygulanabildiği gibi yardımcı cihazlardan da destek alınabilmektedir. Mezoterapide ise vitamin, aminoasit ve hyalüronik asit içeren hazır karışımlar kullanılır. Belirli zaman aralıklarında seanslar halinde uygulanır. Amaç cilde kolajen ve nem desteği sağlamaktır.
Tedavi Sonlandığında Korunmak İçin Ne Yapmalıyım?
- Güneşten korunmak ve uygun u.v önleyici ürünler kullanmak,
- Ev bakım ürünlerini düzenli kullanmak,
- Belirlenen aralıklarda cilt bakımına gitmek,
- Sıvı alımını artırmak,
- Kahve ve çay gibi diüretik özellikteki sıvılardan sınırlı sayıda tüketmek,
- Sigara, alkol ve stresten uzak durmak.
Cilt Bakımı Nasıl Yapılır?
Cilt bakımı ürünleri, gerekli malzemeler, seans aralıkları, seansların ne kadar süreceği tamamen kişiye göre belirlenmektedir. Kişinin cilt tipi, nasıl bir tedavi gerektiği, hangi malzemelerin cilt tipine uygun olacağı saptandıktan sonra tedaviye geçilir.
- Cilt bakımının ilk aşaması; kişinin yüzünün cilt tipine uygun bir temizleyici ile temizlenmesidir.
- Bu işlemler sonra kişiye peeling yapılır ve kişinin cilt hassasiyetine bağlı olarak buhar uygulanır.
- Peeling ve buhar işlemiyle gözenekler açılır, akneler temizlenir.
- Cilde uygun tonikler ile gözenekler temizlendikten sonra nemlendirme işlemi yapılır.
- Nemlendirme işleminden sonra maske uygulanır.
- Maskenin çıkarılmasının ardından cilde sıkılaştırıcı tonik uygulanarak masaj yapılarak cilt bakımı sonlandırılır.
Profesyonel Cilt Bakımı Hakkında Sık Sorulan Sorular
-
Gulden17.09.2017
-
Prof. Dr. Hayati AKBAŞ 18.09.2017
-
Birsen Işıklı18.01.2018
-
Prof. Dr. Hayati AKBAŞ 19.01.2018
-
Gülfidan kuzu21.01.2018
-
Prof. Dr. Hayati AKBAŞ 22.01.2018
-
Arya Eroğlu05.06.2018
-
Prof. Dr. Hayati AKBAŞ 06.06.2018
-
Begüm Ünal16.06.2018
-
Prof. Dr. Hayati AKBAŞ 19.06.2018
-
Gizem28.02.2019
-
Prof. Dr. Hayati AKBAŞ 13.04.2019