Meme Rekonstrüksiyonu
18.05.2018
28.05.2021
Meme Rekonstrüksiyonu
18.05.2018
28.05.2021
Meme rekonstrüksiyonunda yeterli sağlıklı deri kaldığında sadece silikon protezler ile istenilen sonuca ulaşılabildiği halde yeterli sağlıklı deri kalmamışsa vücudun değişik yerlerinden getirilen dokular kullanılmaktadır.
Meme Rekonstrüksiyonu Nedir?
Çeşitli nedenlerle meme dokusunu kaybetmiş olan hastalarda yeniden meme dokusunun oluşturulması için yapılan uygulamalara meme rekonstrüksiyonu denir. Meme dokusu kadın vücut imajı için çok önemli olduğundan memesini kaybetmiş kadınlarda haklı bir taleptir.
Meme rekonstrüksiyonunda en sık sırt bölgesinden (latisimus kas –deri flebi), karın bölgesinden (rektus kas –deri flebi, pediküllü TRAM flebi), uyluk bölgesinden (serbest grasilis perforatör kas-deri flebi) kullanılmaktadır. Meme rekonstrüksiyonunda hangi yöntemin kullanılacağına genellikle cerrah hastayı değerlendirdikten sonra birlikte kadar verilir.
Meme Rekonstrüksiyonu Ameliyatı Nasıl Yapılır?
- Meme rekonstrüksiyonu genel anestezi altında yapılır.
- Hastaya uygun çizimler sonrasında hangi bölgeden doku getirilecekse o bölgedeki kas ve deri dokuları kaldırılır ve pediküllü veya serbest olarak meme bölgesine taşınarak burada şekillendirilir.
- Bu teknikler genellikle mikrocerrahi uygulamak gerektirir ve nedenle hastanın sigarayı hiç kullanmaması gerekir.
- Uygulanan cerrahi tekniğe göre 3-4 haftalık pansuman takibi uygulanır ve 10 gün kadar hastanede yatış süresi gerekir.
- 20 gün sonunda dikiş alınması aşamasına geçilir.
- Meme rekonstrüksiyonu uygulanan vakalarda genellikle aynı seansta diğer memeye de uygun göğüs küçültme ameliyatı uygulanarak simetri sağlanır.
- Meme rekonstrüksiyonu sonrasında da hasta diğer hastalığının periyodik takiplerine devam eder.
Ameliyat Sonrasında Olası Riskler ve Komplikasyonlar
- Ameliyat bölgesinden kanama,
- Yara enfeksiyonu,
- Kaynaşma sorunları,
- His kayıpları.
Aşırı gerginliğe, enfeksiyona ve dolaşım bozukluğuna bağlı yara ayrışması oluşabilir. Operasyon sonrası etraf cilt duyusunda azalma görülebilir, bu genellikle aylar içinde geri döner; ancak nadiren cilt duyusu tam olarak geri dönmeyebilir. Mikrocerrahi ile damar dikilen ameliyatlarda damarlar yeterince çalışmazlarsa kısa sürede tekrar operasyona alınarak dolaşım sağlanmaya çalışılır.
Meme Rekonstrüksiyonu Hakkında Sık Sorulan Sorular
-
Sibel Elalmış06.04.2018
-
Prof. Dr. Hayati AKBAŞ 07.04.2018
-
Tuğçe Sevim09.04.2018
-
Prof. Dr. Hayati AKBAŞ 09.04.2018
-
Tuba26.05.2019
-
FBM ESTETİK 27.05.2019