Parmak Replantasyonu (Parmak Kopması ve Dikilmesi)
18.05.2018
28.05.2021
Parmak Replantasyonu (Parmak Kopması ve Dikilmesi)
18.05.2018
28.05.2021
- Parmak Kopması Ameliyatı (Parmak Replantasyonu) Nedir?
- Kopan Parmak Yeniden Uzar Mı?
- Her Parmak Kopması Dikilebilir Mi?
- Parmak Kopması Kaç Saatte Dikilmelidir?
- Parmak Dikilmesi Ameliyatının Alternatifi Var Mı?
- Parmak Dikilmesi (Replantasyon) Ameliyatı Nasıl Yapılır?
- Ameliyatı Sonrasında Bakım
Parmak Kopması Ameliyatı (Parmak Replantasyonu) Nedir?
Replantasyon cerrahisi; travma sonrası kopan el, ayak, kulak, penis, el parmağı veya ayak parmağı gibi vücudun uç kısımlarının tekrar yerlerine iade edilmesini içeren geniş bir tanımlamadır.
Vücudun bu uç kısımları tamamen koparak ayrılabilir. Bazen de tam kopmamasına rağmen besleyici damarları zarar gördüğünde nekroza giderek kaybedilebilirler. Tamamen kopmamış parçanın yeniden beslenmesini sağlamak gerekmektedir. Bunun için atardamar ve toplardamarlar mikrocerrahi teknikler ile onarılmaktadır..
Damar sistemi onarıldığında kan dolaşımı sağlanır. Ancak replantasyonda sinirler tendonlar ve kemikler de onarılarak fonksiyonel sonuç hedeflenir. Replantasyon ameliyatı plastik cerrahlar tarafından sıklıkla uygulanmaktadır.
Kopan Parmak Yeniden Uzar Mı?
Kopan parmak kendiliğinden yeniden uzamaz. Yalnızca kopan parçanın uygun şekilde kısa sürede yeniden yerine dikilmesi gerekir.
Her Parmak Kopması Dikilebilir Mi?
Replantasyon cerrahisi (tam kopmuş parmağın dikilmesi) son yıllarda çok gelişmiş olmasına rağmen; ancak uygun şartlar sağlandığında başarılı olunabilir. Yaralanmanın şiddeti, şekli ve yeri çok önemlidir. Bıçak gibi keskin aletler ile olan yaralanmalar damarlarda daha az hasar yarattığından daha fazla şansa sahiptirler. Aksine, ezilme tarzı yaralanmalarda, damarlar da ezildiğinden replantasyonda başarı şansı azalmaktadır. Yine avulsiyon adı verilen sıyrılarak kopma şeklindeki yaralanmalarda başarı şansı düşüktür.
Yaralanma sonrası ameliyata kadar geçen süre ve kopan parçanın bu dönemde saklanma şartları da ameliyattaki başarıyı yakından etkilemektedir. Tüm etkenler göz önüne alınarak replantasyon gerekliliği düşünüldüğünde, mümkün olan en kısa sürede ameliyata başlanılmaktadır.
Parmak Kopması Kaç Saatte Dikilmelidir?
Kopan parça, yaralanma sonrası en iyi şartlarda 4-6 saat saklanabilmektedir. Bu nedenle 4-6 saat içinde kan dolaşımı yeniden sağlanmalıdır. Daha geç sürelerde yapılan replantasyon işleminin başarı şansı azalmaktadır.
Parmak Dikilmesi Ameliyatının Alternatifi Var Mı?
Replantasyon cerrahisinin alternatifi kopan parçayı yerine iade etmemektir. Açıkta kalan dokuları deri yaması ya da doku nakli ile uygun şekilde güdük kapatmaktır.
Parmak Dikilmesi (Replantasyon) Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Replantasyon cerrahisi, mikrocerrahi içerir. Bundan dolayı deneyim ve teknik araç-gereç gereksinimi olan bir cerrahidir. Ameliyatta öncelikle kopan parçanın iskelet onarımı sağlanır. Bunun için genellikle çelik teller kullanılmaktadır. Daha sonra atardamarlar, toplardamarlar, tendonlar (kas kirişleri), sinirler mikroskop alında onarılır ve en son deri onarılmaktadır.
Tedavide cerrahi girişim ve sonrasında uzun süreli fizik tedavi esastır. Yapılacak ameliyatın izleri de yaşam boyu kalacaktır. Eski yara izinizin (skarın) ameliyat sonrası yeniden genişlemesi mümkündür. İnce bir iz kalacağı garanti değildir.
Ameliyatı Sonrasında Bakım
Mikrovasküler cerrahilerden sonraki ilk 72 saat çok önemli olduğundan bu dönemde çok yakın takip yapılır. Atardamarlarda ya da toplardamarlarda oluşacak bir kan pıhtısı yerine dikilen dokunun kanlanmasını bozabilir. Bu durumda hemen yeniden ameliyat gerektirir. Bu risk ilk 7 gün boyunda devam eder. Diyabet, hipertansiyon ve sigara kullanımı gibi durumlarda bu risk belirgin olarak artmaktadır.
Replantasyonlarda uygun kemik fiksasyonuna rağmen kırık kemik uçları arasında kayma sorunları görülebilir. Tekrar düzeltme yapmak gerekebilir. Ayrıca tendon-sinir onarımlarına rağmen gelişen kopma – yapışma gibi nedenlerle yaralanma bölgesinin altında hareket – şekil bozukluğu duyu kaybı görülebilir. Bunlar geçici veya kalıcı olabilir. Mikrocerrahi ile damar dikilen ameliyatlarda toplardamarlar yeterince çalışmayabilir. Böylelikle dokuda kirli kan birikimi gelişecektir. Bu durumda kirli kanın sülük tedavisi ile uzaklaştırılması uygulanabilir.
Parmak Replantasyonu (Parmak Kopması ve Dikilmesi) Hakkında Sık Sorulan Sorular
-
Ilgın28.02.2018
-
Prof. Dr. Hayati AKBAŞ 28.02.2018
-
Nevriye12.06.2019
-
FBM ESTETİK 13.06.2019
-
Mesut Avcı28.04.2022
-
Prof. Dr. Hayati AKBAŞ 29.04.2022
-
Tuba09.05.2024
-
Prof. Dr. Hayati AKBAŞ 14.05.2024