Prof. Dr. Hayati AKBAŞ

Parmak Replantasyonu (Parmak Kopması ve Dikilmesi)

Parmak Kopması Ameliyatı (Parmak Replantasyonu) Nedir?

Replantasyon cerrahisi; travma sonrası kopan el, ayak, kulak, penis, el parmağı veya ayak parmağı gibi vücudun uç kısımlarının tekrar yerlerine iade edilmesini içeren geniş bir tanımlamadır.

Vücudun bu uç kısımları tamamen koparak ayrılabilir. Bazen de tam kopmamasına rağmen besleyici damarları zarar gördüğünde nekroza giderek kaybedilebilirler. Tamamen kopmamış parçanın yeniden beslenmesini sağlamak gerekmektedir. Bunun için atardamar ve toplardamarlar mikrocerrahi teknikler ile onarılmaktadır..

Damar sistemi onarıldığında kan dolaşımı sağlanır. Ancak replantasyonda sinirler tendonlar ve kemikler de onarılarak fonksiyonel sonuç hedeflenir. Replantasyon ameliyatı plastik cerrahlar tarafından sıklıkla uygulanmaktadır.

Kopan Parmak Yeniden Uzar Mı?

Kopan parmak kendiliğinden yeniden uzamaz. Yalnızca kopan parçanın uygun şekilde kısa sürede yeniden yerine dikilmesi gerekir. 

Her Parmak Kopması Dikilebilir Mi?

Replantasyon cerrahisi (tam kopmuş parmağın dikilmesi) son yıllarda çok gelişmiş olmasına rağmen; ancak uygun şartlar sağlandığında başarılı olunabilir. Yaralanmanın şiddeti, şekli ve yeri çok önemlidir. Bıçak gibi keskin aletler ile olan yaralanmalar damarlarda daha az hasar yarattığından daha fazla şansa sahiptirler. Aksine, ezilme tarzı yaralanmalarda, damarlar da ezildiğinden replantasyonda başarı şansı azalmaktadır. Yine avulsiyon adı verilen sıyrılarak kopma şeklindeki yaralanmalarda başarı şansı düşüktür.

Yaralanma sonrası ameliyata kadar geçen süre ve kopan parçanın bu dönemde saklanma şartları da ameliyattaki başarıyı yakından etkilemektedir. Tüm etkenler göz önüne alınarak replantasyon gerekliliği düşünüldüğünde, mümkün olan en kısa sürede ameliyata başlanılmaktadır.

Parmak Kopması Kaç Saatte Dikilmelidir?

Kopan parça, yaralanma sonrası en iyi şartlarda 4-6 saat saklanabilmektedir. Bu nedenle 4-6 saat içinde kan dolaşımı yeniden sağlanmalıdır. Daha geç sürelerde yapılan replantasyon işleminin başarı şansı azalmaktadır.

Parmak Dikilmesi Ameliyatının Alternatifi Var Mı?

Replantasyon cerrahisinin alternatifi kopan parçayı yerine iade etmemektir. Açıkta kalan dokuları deri yaması ya da doku nakli ile uygun şekilde güdük kapatmaktır.

Parmak Dikilmesi (Replantasyon) Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Replantasyon cerrahisi, mikrocerrahi içerir. Bundan dolayı deneyim ve teknik araç-gereç gereksinimi olan bir cerrahidir. Ameliyatta öncelikle kopan parçanın iskelet onarımı sağlanır. Bunun için genellikle çelik teller kullanılmaktadır. Daha sonra atardamarlar, toplardamarlar, tendonlar (kas kirişleri), sinirler mikroskop alında onarılır ve en son deri onarılmaktadır.

Tedavide cerrahi girişim ve sonrasında uzun süreli fizik tedavi esastır. Yapılacak ameliyatın izleri de yaşam boyu kalacaktır. Eski yara izinizin (skarın) ameliyat sonrası yeniden genişlemesi mümkündür. İnce bir iz kalacağı garanti değildir.

Ameliyatı Sonrasında Bakım

Mikrovasküler cerrahilerden sonraki ilk 72 saat çok önemli olduğundan bu dönemde çok yakın takip yapılır. Atardamarlarda ya da toplardamarlarda oluşacak bir kan pıhtısı yerine dikilen dokunun kanlanmasını bozabilir. Bu durumda hemen yeniden ameliyat gerektirir. Bu risk ilk 7 gün boyunda devam eder. Diyabet, hipertansiyon ve sigara kullanımı gibi durumlarda bu risk belirgin olarak artmaktadır.

Replantasyonlarda uygun kemik fiksasyonuna rağmen kırık kemik uçları arasında kayma sorunları görülebilir. Tekrar düzeltme yapmak gerekebilir. Ayrıca tendon-sinir onarımlarına rağmen gelişen kopma – yapışma gibi nedenlerle yaralanma bölgesinin altında hareket – şekil bozukluğu duyu kaybı görülebilir. Bunlar geçici veya kalıcı olabilir. Mikrocerrahi ile damar dikilen ameliyatlarda toplardamarlar yeterince çalışmayabilir. Böylelikle dokuda kirli kan birikimi gelişecektir. Bu durumda kirli kanın sülük tedavisi ile uzaklaştırılması uygulanabilir.

Hakkında Sık Sorulan Sorular

❓Ayak Kopmasından Sonra Yerine İade Edildikten Sonra Fizik Tedavi Gerekir mi?

Kemik- eklem -tendon yaralanmalarının hepsinde olduğu gibi ayak yaralanmalarında da, iyileşme tamamlandıktan sonra uygun zaman aralığında fizik tedavi yöntemlerini uygulamak çok önemlidir.  

❓Kopan Kulağı Diktikten Sonra Duyma Güçlüğü Çeker miyim?

Kulak kepçesinin işitme fonksiyonu için etkisi az olduğu için, kulak kepçesi ameliyatlarında işitme önemli ölçüde etkilenmez.  

❓Kopan Parmak Yerine Başka Bir Parmak Dikilebilir mi?

Kopan parmak yerine çeşitli nedenlerle dikilemez ize, bazen görüntü ve bazen de fonksiyon için uygun görülen vakalarda ayak parmaklarının ele nakli mümkündür.  

❓Kopan Parmak Dikilene Kadar Nerede ve Nasıl Bekletilmelidir?

Kopan parmaklar, işlemi yapabilecek merkeze ulaşana kadar,  nemli bir beze sarılmış olarak ve serin ortamlarda, buza temas etmeden, buzdan en az 3-4 cm uzakta olacak şekilde, ancak serinliğinden faydalanacak şekilde, bir kabın içinde taşınmalıdır. Taşıma süreci mümkün olduğunda kısa sürmeli, 1-3 saat içinde cerrahi işleme başlanmalıdır. Süreç uzadıkça parmak dokularında kansızlık nedeniyle hücre ölümleri oluşmaktadır.  

❓Kopan Uzuv Dikildikten Sonra İşlevine Devam Eder mi?

Kopan uzvun tutması ve iyileşmenin tamamlanması sonrasında, uygun fizik tedavi ile işlevlerini aynen koruması birçok vakada mümkün olmaktadır. Bu durum yaralanmanın şiddetine çok bağlıdır.

❓Kan Grubuma Uygun Kan Gerekli midir?

Kan nakillerinde, uygun testler yapıldıktan sonra aynı kan grubu kan kullanılmaktadır.  

❓Ayak Parmağı Kopması Konucunda Dikim İşleminin Ardından Ne Zaman Ayağımın Üzerine Basabilirim?

Ayak yaralanmalarında ayağın üzerine basabilmek için, öncelikle yara iyileşmesinin tamamlanması beklemek gerekir. Bu nedenle yaranın durumuna göre doktorunuza danışmanız gerekir.  

Parmak Replantasyonu (Parmak Kopması ve Dikilmesi) Yorumları

Ilgın - 28 Şubat 2018 Çarşamba
Trafik kazalarında meydana gelen parrmak kesintilerinde estetik yapılabiliyor mu? 1 yıl önce kaza geçirmiştim ufak bir iz var baş parmağımın ucunda.
Merhaba, merkezimizde parmak estetiği operasyonu yapılmaktadır. +90 530 762 7002 numaralı whatsapp hattımız üzerinden bizimle iletişime geçerek detayları öğrenebilirsiniz.İlginiz için teşekkür eder, iyi günler dileriz.
Nevriye - 12 Haziran 2019 Çarşamba
çok faydalı bilgiler olmuş hocam sagoln
Merhaba Nevriye Hanım, Güzel mesajınız için çok teşekkür ederiz.
Mesut Avcı - 28 Nisan 2022 Perşembe
Hocam 1.5 yıl önce sağ el orta parmak ikinci boğumdan yarı ampute şeklinde kopma seviyesinde idi. Parmak yerine dikildi daha sonra çürüyen bölgeye karın bölgesinden deri nakli yapıldı. Şu an 10 mm kısalma ve aşırı doku sertliği var. Parmağımı kullanamıyorum özellikle tutma ve sıkma gibi ihtiyaclarimda. Çarpmaya karşı acıma var. Sizce dokular yumusarmi yada iyileşme bu kadar mı düşünceniz yorumunuz nedir. Teşekkürler İyİ çalışmalar.
Merhaba Mesut Bey,Doç.Dr.Hayati Akbaş'ın asistan ekibinden Seda ben. Size ulaşabileceğimiz bir numara gönderirseniz ekip arkadaşlarım tarafınıza detaylı bilgi aktarabilmek için dönüş sağlayacaktır. İyi günler dilerim.
Tuba - 09 Mayıs 2024 Perşembe
Merabalar 7-8 yaslarindayken sağ elimdeki serce parmagim kapi sıkısması sonucu uc kısmindan kopmuş parca bulunamadigi icin kemik ucu kesilip dikilmiş bunun icin bi tedavi varmı
Merhaba Demet Hanım, Sosyal medya danışmanı Emine ben. Estetik operasyonlar ile ilgili tüm sorularınız için +90 530 762 7002 numaralı WhatsApp hattımız üzerinden bizimle iletişime geçebilirsiniz. İlginiz için teşekkür eder, iyi günler dileriz.